Předmět si klade za cíl seznámit studenty s aplikací zásad správného stravování v praxi, orientovat se v diagnostických metodách v dietologii a umět zvolit správnou výživovou intervenci s ohledem na různé faktory.
Studenti budou seznámeni s fungováním energetického metabolismu, možnostech stanovení energetického výdeje při různých činnostech a optimální potřebě živin. Návazně budou předloženy aktuálními přístupy ve sportovní výživě při jednotlivých typech zatížení a specifika výživy určitých skupin populace jako jsou děti, těhotné a kojící ženy
či senioři. Dále se bude předmět zabývat dietoterapií při různých typech onemocnění. Předložen bude také přehled nejčastěji užívaných doplňků stravy včetně sportovní suplementace a to formou popisu doplňku, jeho užíváním, zaměřením a výčtem vědeckých studií zabývajících se daným suplementem. Studenti budou také seznámeni s dostupnými výživovými programy a databázemi, prací s těmito nástroji a možnostmi sestavování nutričních plánů.
Celkově studenti získají přehled, jak upravovat způsob stravovaní s ohledem na řadu faktorů jako je věk a pohlaví jedince, pracovní a fyzické zatížení, přítomnost onemocnění či další faktory životního stylu.