Charles Explorer logo
🇬🇧

Biochemistry and Basics of Nutrition

Class at Faculty of Physical Education and Sport |
PFYB102

This text is not available in the current language. Showing version "cs".Syllabus

Témata přednášek:

1. Obecné principy biochemie, složení živé hmoty, voda, biokatalyzátory

2. Význam výživy a základní terminologie, složky stravy (mikronutrienty, makronutrienty)

3. Biochemie cukrů

4. Biochemie tuků

5. Biochemie bílkovin

6. Metabolismus cukrů

7. Metabolismus, tuků a bílkovin. Dýchací řetězec

8. Diagnostické metody v dietologii (analýzy stravovacích zvyklostí, diagnostika tělesného složení)

9. Proteosyntéza a její význam pro život

10. Nukleové kyseliny a jejich role v organismu

11. Specifika výživy u vybraných skupin populace (stručně), alternativní způsoby výživy

12. Klidový membránový potenciál, vedení vzruchu, výpočet potenciálu membrány

13. Přenos vzruchu a svalová práce

Annotation

The subject deals with basic biochemical processes in the organism in the context of rational nutrition.

The course is aimed at acquiring theoretical knowledge in the field of biochemistry, including mastering the principles of biochemical processes in the body.