Témata přednášek:
1. Obecné principy, složení živé hmoty, enzymy
2. Sacharidy, makroergické substráty, metabolismus cukrů
3. Lipidy, metabolismus lipidů
4. Aminokyseliny, bílkoviny, Ornitinový cyklus
5. Nukleové kyseliny, proteosyntéza
6. Krebsův cyklus, buněčné dýchání
7. Membránový potenciál, akční potenciál, přenos vzruchu, svalová kontrakce
8. Význam výživy a základní terminologie
9. Sacharidy ve výživě člověka
10. Tuky ve výživě člověka
11. Bílkoviny ve výživě člověka
12. Mikronutrienty, pitný režim
13. Diagnostické metody v dietologii
14. Specifika výživy, alternativní způsoby výživy
Předmět se zabývá základními biochemickými ději v organismu v kontextu s racionální výživou.
Předmět je zaměřen na získání teoretických znalostí z oblasti biochemie včetně osvojení si principů biochemických pochodů v organismu.