Charles Explorer logo
🇨🇿

Anthropology of Food and the Art of Ethnographic Practice I

Předmět na Fakulta humanitních studií |
YBA237

Sylabus

The aim of the Anthropology of Food and the Art of Ethnographic Practice is to develop fieldwork skills during the field excursion in Český Krumlov, learn how to analyse and interpret ethnographic data and how to write a research report.

To summarize, every student is expected to write a research project in the area of anthropology of food or body and health and carry out an ethnographic fieldwork during the excursion. Subsequently, the findings are going to be analysed during the remaining meetings. The final assignment is to write an essay (around 2500 words), in which students are going to summarize their research findings.   1. (20. 2.)  Introduction to Ethnography; Introduction to the fields of Anthropology of food; body and health reading- compulsory reading: Punch, Chapter 3; recommended reading: Geertz   2. (6. 3.) Ethnography; Semi-structured interview; Study design and development reading- compulsory reading: Punch, pp 150-154; 168-189; sellected texts on the topics of food/ body (e.g. from the ones upploaded in SIS)   3. (12. – 18. 3. 2018) Fieldwork trip to Český Krumlov reading- compulsory reading and tasks: Punch, pp 260-268; Guillemin - Gillam; write a short proposal (around 1-2 standard pages - due 11.3.2018); recommended reading: Oakley; Hammersley-Atkinson   4. (17. 4.) Introduction to qualitative data analysis: Coding and memoing reading- compulsory reading: Punch, pp 197-204   5. (15. 5.) Ethnographic data interpretation; How to write a qualitative research report reading- compulsory reading: Punch, Chapter 12

Anotace

Antropologie jídla je v současnosti jeden z nejdynamičtěji se rozvíjejících oborů v rámci sociální antropologie. Jedním z důvodů popularity studií jídla je skutečnost, že jídlo odjakživa hrálo neodmyslitelnou úlohu v rámci lidského společenství.

Cílem kurzu je rámcově seznámit studenty s disciplínou sociální antropologie a se základy etnografického výzkumu. Ačkoliv je kurz tematicky zaměřen na problematiku jídla, popř. těla a zdraví, je vhodný i pro studenty s jiným zaměřením v oblasti sociální antropologie.

Co více, kurz se snaží studenty připravit ke zkoušce Comprehensive Exam in Social Sciences a čtou se v něm vybrané texty, které se rovněž nachází v seznamu literatury ke zkoušce. Kurz zahrnuje blokovou přednáškovou výuku, semináře a etnografickou terénní praxi v Českém Krumlově (celkem 6 celých pracovních dnů/ dohromady 7 včetně cesty).

Studenti jsou vedeni k naplánování vlastních výzkumných projektů, které poté realizují v rámci terénního výjezdu. Kromě projektů zaměřující se na tématiku jídla mohou student realizovat i projekty zaměřené na tématiku těla či zdraví (supervizi těchto prací obstarává Mgr.

A. Wolfová).

V prvních dvou blocích si studenti osvojí teoretické a metodologické základy etnografické práce, které si následně “vyzkouší” v praxi. V následujících výukových blocích jsou pak studenti vedeni k analýze vytvořených dat a sepsání výzkumné zprávy v podobě závěrečné eseje.

Přeprava a ubytování v Českém Krumlově jsou plně hrazené z finančních prostředků kurzu. Studenti si z vlastních prostředků hradí pouze náklady na stravování.