* Základní osnova kurzu:
1. Úvod do „ekologie“ - definice, historické milníky, chybné pojímání ekologie jako nauky o životním prostředí lidí („může ekologii dělat kdokoliv bez ohledu na teoretickou přípravu?“).
2. Jedinec a prostředí, ekologická podstata života a ekologický smysl života. Co vše ovlivňuje život organizmů. Evoluce, ontogeneze, fylogeneze.
3. Ekologické faktory prostředí I. Abiotické ‒ fyzikální a chemické faktory prostředí a dostupnost zdrojů. Podmínky životního prostředí, které n ějakým způsobem ovlivňují daný živý organismus.
4. Ekologické faktory prostředí II. Biotické - vnitro a mezidruhové vazby. Biologické rytmy. Výsledky vlivu ekologických faktorů na organismus ‒ zeměpisné rozšíření druhů, hustota populací, vznik adaptací.
5. Disturbance prostředí jako ekologický faktor. Typy disturbancí (přírodní a antropogenní), měřítko a čas. Ekologická nika a ekologická valence a tolerance. Bioindikace a jejich praktické využití člověkem.
6. Biotopy/stanoviště a geografické rozšíření organismů - kosmopolitní druhy, endemitní druhy a reliktní druhy, synantropní druhy a domestikace.
7. Životní strategie organismů, přizpůsobení prostředí a přirozený výběr. Základní koncepce životních strategií.
8. Disperze a migrace v biologických disciplinách. Využití obecné teorie migrace v chování lidské společnosti. Příklady lidských migrací a jejich příčin.
9. Populace a společenstva. Souhrnné (početnost, struktura, rozmístění, růst a disperze) a strukturní (pohlaví, věk, sociální struktura) vlastnosti populace.
10. Vztahy mezi populacemi, vnitrodruhová a mezidruhová kompetice; teritorialita a regulace velikosti populací jako důsledek kompetice.
11. Sukcese jako důsledek mezidruhové kompetice. Jednotlivé typy sukcese, příčiny a důsledky sukcese, příklady vzniku nových biotopů.
12. Ekosystémy, jejich definice principy a fungování. Toky energie, koloběh látek, vývoj a autoregulace, produktivita ekosystémů. Potravní řetězec a potravní síť. Teorie ostrovní biogeografie a její možné aplikace v ochraně přírody (sosiekologie). Biodiverzita a problematika její současné ochrany (rizika geneticky modifikovaných organismů). * Povinná literatura: KOLÁŘ, Filip ‒ MATĚJŮ, Jan ‒ LUČANOVÁ, Magdalena ‒ CHLUMSKÁ, Zuzana ‒ ČERNÁ, Kateřina ‒ BALÁŽ, Vojtěch - LONGMAN, Kenneth A. ‒ JENÍK, Jan. Tropical Forest And Its Environment. 2nd ed. New York: John Wiley and Sons., Inc.,
1987. 247 p. ISBN 0-582-44678-3. PRACH, Jindřich ‒ FALTEISEK, Lukáš. Ochrana přírody z pohledu biologa.
1. vyd. Praha: Dokořán,
2012. 216 s. ISBN 978-80-7363-414-8. STORCH, David ‒ MIHULKA, Stanislav. Úvod do současné ekologie.
1. vyd. Praha: Portál,
2000. 156 s. ISBN 80-7178-462-1. TOWNSEND, Colin R. ‒ BEGON, Michael ‒ HARPER, John, L. Základy ekologie.
1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci,
2010. 505 s. ISBN 978-80-244-2478-1. ODUM, Eugene, P. Základy ekologie.
1. vyd. Praha: Academia,
1977. 736 s. ISBN 509-21-857. * Doporučená literatura: BEGON, Michael ‒ HARPER, John, L. ‒ TOWNSEND, Colin, R. Ekologie: jedinci, populace a společenstva.
1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci,
1997. 949 s. ISBN 80-7067-695-7. CHAPIN, Stuart ‒ MATSON, Pamela A. ‒ VITOUSEK, Peter. Principles of Terrestrial Ecosystem Ecology.
2. vyd. London, Weinheim, New York, Tokyo: Springer,
2012. 529 s. ISBN 978-1-4419-9504-9. KREBS, Colin, J. Ecology: The Experimental Analysis of Distribution And Abundance.
6. vyd. San Francisco, Boston, New York, Capetown, Hong Kong, London, Madrid, Mexico City, Montreal, Munich, Paris, Singapore, Sydney, Tokyo, Toronto: Pearson International Edition,
2009. 655 s. ISBN 978-0321507433. PIVNIČKA, Karel. Aplikovaná ekologie. Dlouhodobá udržitelnost rybářské, zemědělské a lesnické produkce. Učebn í texty.
1. vyd. Praha: Karolinum,
2002. 185 s. ISBN 80-246-0599-6. ZRZAVÝ, Jan ‒ MIHULKA, Stanislav ‒ ŠTORCH, David. Jak se dělá evoluce.
1. vyd. Praha: Paseka,
2004. 296 s. ISBN 80-7185-578-2.
Předmět se zabývá základy ekologie, tj. vztahy mezi organismy a okolním živým i neživým prostředím a vztahy mezi organismy navzájem a objasňuje základni ekologické principy.