Nemocní s diabetem 2. typu byli náhodně rozděleni do dvou skupin v rámci otevřené paralelní randomizované studie. Experimentální skupina (ES) konzumovala nízkotučnou vegetariánskou stravu, kontrolní skupina (KS) jedla běžně doporučovanou diabetickou stravu.Soubor byl vyšetřen před zahájením programu, po 3-měsíční dietní intervenci a po dalších 3 měsících dietní a pohybové intervence škálou depresivity (Beck, BDI); dotazníkem kvality života a dotazníkem jídelního chování.
Průměrný hmotnostní úbytek po 6 měsících byl vyšší v ES. V dotazníku BDI se skupiny nelišily v průměrném skóru, který nedosahoval pásma depresivních symptomů.Byly nalezeny pozitivní signifikantní změny ve zlepšení kvality života a v poklesu symptomů spojených s nadváhou.Výsledky ukazují na výrazný pozitivní vliv intervenčního programu na psychologické proměnné, na kvalitu života a skór deprese.