Bakteriální elongační faktor Tu (EF-Tu) je modelový monomerický G protein sestávající ze tří kovalentně propojených domén. Minule jsme se zaobírali příspěvky jednotlivých domén k termostabilitě EF-Tu z termofilní baktérie Bacillus stearothermophilus.
Ukázali jsme, že doména 1 (G-doména) určuje základní stupeň termostability pro celý protein. Zde jsme se zaměřili na faktory určující odlišnou termostabilitu termofilní a mesofilní domény 1.
Systematickým prohazováním oblastí proteinu, které jsou rozdílné u G-domén z mesofilního Bacilla subtila a termofilního B. stearotermofila, jsme ukázali, že malá část proteinu (12 N-terminálních amino skupin) hraje klíčovou roli v termostabilitě této domény. Navrhujeme, že termostabilizující efekt N-terminální oblasti by mohl být zprostředkován stabilizací funkčně důležitého efektorového regionu.
Nakonec jsme ukázali, že efekt N-terminální oblasti je důležitý také pro termostabilitu celého EF-Tu.