Charles Explorer logo
🇨🇿

Problematika výživy u onkologicky nemocných pacientů

Publikace na Lékařská fakulta v Hradci Králové |
2011

Abstrakt

K anorexii a kachexii dochází až u 80 % pacientů s pokročilým nádorovým onemocněním. Uvedený článek shrnuje její známé základní příčiny a podstatu jejího vzniku a rozebírá možnosti farmakologického a nutričního ovlivnění.

Zabezpečení výživy onkologických pacientů je vhodné integrovat do plánování léčby hned od počátku. První metodou volby je přirozená orální výživa s doporučováním jídel menšího objemu s vysokým obsahem energie.

Pokud se nedaří udržet perorální příjem úpravou diety, volíme farmaceutickou enterální výživu: sipping, podávání enterální výživy sondou nasogastrickou či nazoenterální, perkutánní endoskopickou gastrostomií. Parenterální výživa v onkologii je indikována u pacientů se selháním střeva po rozsáhlé resekci a nemocných s těžkou enteropatií po nádorové radioterapii.

Parenterální výživa by neměla být rutinně používána k prodlužování terminální fáze neléčitelné nemoci.