Biotechnologie je založena na využití živých organismů či jejich částí (buňky, enzymy) k výrobě nebo úpravě výrobků či procesů pro specifické použití. V souvislosti s objasněním podstaty tradičních biotechnologických postupů (kvasné procesy) a masivním rozvojem moderních biotechnologií (převážně technologie založené na manipulaci s DNA a proteiny) je možné biotechnologii vymezit jako: Využití molekulárních a buněčných procesů k řešení problémů, vytváření zboží a služeb.
Přes obrovský potenciál a vývoj moderních biotechnologií jsou však ty tradiční člověku prozatím nejbližší, z komerčního hlediska významnější a v podstatě zcela bez rizik. Proto je lze s výhodou využít ve výuce jako příklad jednoduchého biotechnologického postupu, na němž lze demonstrovat jeho biologickou podstatu.
Tento článek nabízí učitelům námět na zařazení tématiky biotechnologií do výuky prostřednictvím materiálně nenáročného praktického cvičení s využitím pekařského droždí.