Charles Explorer logo
🇨🇿

Stáří a smysl života

Publikace na Fakulta tělesné výchovy a sportu, Filozofická fakulta |
2011

Abstrakt

Kniha se zabývá problematikou životního smyslu ve stáří. Nejprve jsou definovány základní pojmy týkající se stárnutí, stáří, demografického vývoje v současné společnosti, zdravotních a psychosociálních aspektů stárnutí a potřeb seniorů.

Dále jsou zde shrnuty teoretické poznatky o problematice kvality života a jeho smyslu ve stáří, metody jejich studia a výsledky výzkumných šetření. Stručně je představena logoterapie, metoda zaměřená na odhalení a obnovení smyslu v životě a orientaci na hodnoty.

Jsou zmíněny možnosti logoterapeutického přístupu v komunikaci se seniory, kteří se nacházejí v tíživé životní situaci. Jsou uvedeny dosavadní poznatky týkající se deprese ve stáří.

V poslední kapitole je popsán průběh výzkumného šetření. Jeho cílem bylo zjistit, nakolik senioři starší 75 let v České republice prožívají svůj život jako smysluplný, porovnat míru smysluplnosti života u starších a mladších seniorů, ověřit vliv demografických, sociálních a funkčních faktorů, u nichž můžeme předpokládat významný vztah k smysluplnosti života ve stáří a nalézt prediktory smysluplnosti života ve stáří.

Ve studii byl zkoumán i výskyt deprese u respondentů výběrového souboru ve vztahu ke smysluplnosti života.