Axilární vůně je individuálně specifická a je potenciálně bohatým zdrojem informací o svém producentovi. Pachová individualita je jednak důsledkem genetických faktorů a jednak faktorů prostředí.
Stravovací zvyklosti jsou hlavním enviromentálním zdrojem pachové variability. Naše znalosti o tom, jak jednotlivé složky stravy ovlivňují náš pachový podpis, jsou však velmi kusé.
V této studii jsme zjišťovali vliv konzumace ?červeného? masa na příjemnost axilární vůně. Naše studie byla postavena na vyváženém mezisubjektovém designu.
Sedmnáct mužů (dárců vzorků) dodržovalo ?masovou? nebo ?bezmasou? dietu po dobu dvou týdnů. Poslední den diety nosili dárci po dobu 24h v podpaží vatové polštářky.
U čerstvých vzorků pak byla hodnocena jejich příjemnost, atraktivita, maskulinita a intenzita skupinou 30 žen neužívajících hormonální antikoncepci. Tato procedura byla opakována se stejnými dárci, kteří ovšem drželi opačnou dietu, o měsíc později.
Analýza byla provedena pomocí testu ANOVA s opakovanými měřeními s hod