Charles Explorer logo
🇨🇿

Nutriční příprava k operaci

Publikace |
2012

Abstrakt

Malnutrice před plánovanou operací je častá a nepříznivě ovlivňuje pooperační průběh. Rizikovými skupinami jsou onkologičtí a geriatričtí nemocní, pacienti s nespecifickým střevním zánětem či jiným chronickým katabolizujícím onemocněním. Vyšetření nutričního stavu je povinná součást předoperačního vyšetření. K identifikaci nutričně rizikového pacienta je vhodný NRS 2002 GREATER-THAN OR EQUAL TO 3 body (Nutritional Risk Score) nebo SGA (Subject Global Assessment). Nutriční příprava k operaci spočívá

1. ve zlepšení nutričního stavu vhodnou intervencí u malnutričních pacientů s odložitelnou operací,

2. v krátkodobé nutriční přípravě nutričně rizikových osob v délce 7-10 dnů před plánovanou operací z důvodu nádorového onemocnění,

3. v předoperační imunonutrici pro všechny pacienty, kteří podstupují velký operační výkon (bez ohledu na nutriční stav) a

4. v předoperačním popíjení izotonického roztoku s maltodextrinem v době od posledního jídla do dvou hodin před vlastní operací. Význam předoperační nutriční přípravy je zdůrazňován i proto, že bezpečnost bezprostřední pooperační parenterální výživy může být podle některých prací zpochybňována. Současná strategie bezpečné operace směřuje k předoperačnímu vytvoření energetických zásob, které následně slouží k pooperačnímu hojení v době přechodného nedostatečného energetického příjmu.