Charles Explorer logo
🇨🇿

Efekt kalorického příjmu na kvalitu lidské tělesné vůně

Publikace

Abstrakt

Předchozí studie ukázaly, že výběr partnera a reprodukční úspěch je zčásti ovlivněn znaky, které slouží jako vodítka (cues) k získání informací o kondici a kvalitě potenciálního partnera. Kvalita těchto vodítek může být ovlivněna přijímanou stravou.

U člověka hraje tělesná vůně důležitou roli při výběru partnera a je do jisté míry ovlivněna mimo jiné i stravou. Proto jsme se v naší studii zaměřili na to, jak omezení kalorického příjmu ovlivňuje vnímanou hedonickou kvalitu tělesné vůně.

V experimentu byl použit vyvážený vnitrosubjektový design. Vzorky tělesné vůně jsme získali od 11 zdravých žen ve třech podmínkách: 1) během jejich běžného stravovacího režimu, 2) po 48 hodinách omezeného kalorického příjmu a 3) 72 hodin po obnovení kalorického příjmu.

U vzorků tělesné vůně byla hedonicky hodnocena jejich příjemnost, atraktivita a intenzita 56 muži. Data byla analyzována pomocí statistického testu ANOVA s opakovaným měřením a bivariátními korelacemi.

Vzorky tělesné vůně získané během omezení kalorického příjmu byly hodnoceny jako signifikantně méně příjemné, atraktivní a intenzivnější v porovnání se vzorky po obnovení kalorického příjmu. Rozdíly (rozdíl druhého hodnocení během hladovění a prvního hodnocení před hladověním) v hodnocení příjemnosti a atraktivity vzorků korelovaly s rozdíly v hladině glukosy negativně, rozdíly v intenzitě korelovaly s hladinou glukosy pozitivně.

Vůně byla hodnocena jako signifikantně příjemnější, atraktivnější a méně intenzivní po obnovení kalorického příjmu v porovnání se vzorky získanými před ním, přičemž jsme předpokládali, že mezi těmito podmínkami rozdíly neobjevíme. Efekt by mohl být způsoben stravou, kterou jsme účastnicím doporučili k předejití možným zažívacím problémům.

Naše výsledky ukazují, že obnovení kalorického příjmu pozitivně ovlivňuje tělesnou vůni. V tělesné vůni se tedy odráží množství a kvalita konzumované stravy, přičemž tato pachová vodítka mohou sloužit k ohodnocení kvality a kondice potenciálního partnera.