Charles Explorer logo
🇨🇿

Složení triglyceridů tukové tkáně, ztráta tělesné hmotnosti a její udržení: studie Diogenes

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2012

Abstrakt

Složení mastných kyselin (fatty acids, FA) tukové tkáně se mění s poklesem tělesné hmotnosti. Diskutuje se význam kyseliny palmitolejové jako markéru endogenní lipogeneze i jako hormonu "lipokinu".

Cílem studie bylo sledování složení FA triglyceridů tukové tkáně jako prediktoru poklesu tělesné hmotnosti a jejího udržení u jedinců sledovaných v rámci dietní intervenční studie DIOGENES. Po 8 týdenní intervenci nízkokalorickou dietou (low calorie diet, LCD) byly jedinci s poklesem tělesné hmotnosti nad 8 % randomizováni do 5 skupin, které byly dále intervenovány po dobu 6 měsíců dietami k udržení poklesu tělesné hmotnosti.

Tyto diety se lišily rozdílným obsahem proteinu a glykemickým indexem. Složení FA tukové tkáně bylo stanoveno před a po LCD intervenci a po udržovací dietě.

Změna tělesné hmotnosti po udržovací dietě pozitivně korelovala s koncentrací kys. palmitolejové (16:1:n-7), myristolejové (14:1n-5) a trans-palmitolejovou (16:1n-7t). Negativní korelace byly prokázány s koncentraci kys. olejové (18:1n-9).

Nižší bazální koncentrace mononenasycených mastných kyselin tukové tkáně predikují udržení poklesu tělesné hmotnosti. Nižší koncentrace kys. olejové predikují nižší pokles tělesné hmotnosti.

Tyto nálezy implikují specifickou roli mononenasycených FA jako prostředku při léčbě obezity i jako prediktorů změny tělesné hmotnosti.