Charles Explorer logo
🇨🇿

Dietní návyky a duševní poruchy

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2011

Abstrakt

Vzhledem ke zvyšujícímu se průměrnému věku, měnícímu se životnímu stylu a mnoha dalším faktorům, roste výskyt duševních poruch. Výsledky léčby zatím nejsou optimální.

Proto je nezbytná primární prevence a inovace v léčbě. Jednou z možností je optimalizace dietních návyků.

Naše "normální" jídlo nedodává našemu organismu dostatečné množství základních živin. Předpokládá se, že látky, které by mohly přispět k optimálnímu stavu lidské psychiky, jsou nenasycené mastné kyseliny (PUFA), vitamín B9 a B12.

Jedinci s duševní poruchou konzumují stále častěji více a více potravinových doplňků, které však mohou mít jak pozitivní, tak i negativní účinky. V rámci naší klinické praxe bychom měli být připraveni toto téma konzultovat s pacienty.