Charles Explorer logo
🇨🇿

Příklady dobré praxe programů školní prevence rizikového chování

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2012

Abstrakt

Publikace obsahuje 14 vybraných, prověřených a osvědčených programů z oblasti primární prevence realizované v České republice. Každá kapitola obsahuje analýzu jednoho z těchto programů, tj. obsahuje teoretická východiska, na nichž program staví, metodologii postupu analýzy jednotlivých preventivních programů v jednotně strukturovaných celcích.

Publikace ve svém závěru obsahuje věcný i jmenný rejstřík a seznam použité literatury. Preventivní programy jsou podle svého zaměření a úrovně provádění členěny na skupiny všeobecné, selektivní a indikované prevence.

Specifikace každého programu je uvedena vždy jednotně v přehledové tabulce, která obsahuje informace: Úroveň provádění (všeobecná, selektivní a indikovaná), Oblast zaměření (nespecifická, specifická), Cílová skupina (např. předškolní děti, rodiče), Forma (např. interaktivní), Délka programu (krátko-, středně-, dlouhodobý program), Poskytovatel (kontaktní informace o realizátorovi). Popis každého programu má jednotnou, předem definovanou strukturu.

Povinně obsahuje: název preventivního programu, anotaci programu, popis teoretických východisek programu, cílů programu, popis cílové skupiny, popis časové struktury, obsah programu, personální nároky, kontraindikace a omezení, způsob hodnocení efektivity programu, materiální požadavky a pomůcky, prostorové požadavky, návaznosti a vhodné kombinace, podpůrné materiály (např. internet), přibližná cena programu, plné kontakty na realizátora. Cílem autorů je v budoucnu publikaci aktualizovat a rozšiřovat o další programy, které se v oblasti prevence rizikového chování objeví.