Charles Explorer logo
🇨🇿

Dieta u onemocnění trávicího ústrojí

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2010

Abstrakt

Uveden je přehled základních pojmů (strava, pokrm, poživatiny, potraviny, základní živiny, ochranné látky). Jsou uvedeny dietní postupy a doporučení (s ohledem na patofyziologické působení a léčbné možnosti) u specifických onemocnění zažívacího ústrojí: refluxní nemoc jícnu, akutní gastritis, vředová nemoc gastroduodenální, stavy po operacích žaludku, celiakální sprue, syndrom slepé kličky, syndrom krátkého střeva, idiopatické střevní záněty, divertikulární choroba tlustého střeva, akutní a chronická onemocnění žlučníku, akutní a chronická pankreatitis, akutní choroby jater (akutní virové hepatitidy) a jaterní cirhózy.

Dále uvedeny principy dietní prevence nádorových onemocnění.