Charles Explorer logo
🇨🇿

Prebiotika a probiotika v klinické praxi

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2010

Abstrakt

Tenké střevo má zásadní význam pro asimilaci, má funkci hlavní mechanické a imunologické bariéry oddělující zevní a vnitřní prostředí a neméně důležitá je jeho endokrinní, exokrinní a parakrinní humorální aktivita. Vývojově vzniká z ektodermu, identického zárodečného listu jako mozek, a proto se v obou orgánech produkují složením a funkcí stejné látky, často s důležitým regulačním účinkem, a to prakticky od narození.

Tlusté střevo není jen orgánem absorpce vody, elektrolytů a místem vyprazdňování nestravitelných součástí přijaté stravy, ale jeho funkce je širší. Od narození a během celého života v něm vlivem mikrobiální kolonizace dochází k fermentaci vlákniny stravy.

Slizniční mikrobiální flóra, střevní epitel a slizniční imunitní systém tvoří gastrointestinální ekosystém, který se vytváří od narození a modifikuje během celého života. Probiotika jsou definované mikrobiální komenzální kmeny, které po aplikaci ovlivňují pozitivně hostitele.