Strava a sociální stratifikace na sarmatském pohřebišti v Madaraši byla rekonstruována na základě chemické analýzy obsahů stopových prvků Sr, Zn , Pb ve 44 skeletech. Základem byla strava rostlinného původu.
U Germánů v Prelangobardských lokalitách ve Vyškově a Strachotíně (N 20) byla analyzována expozice olova a obsahy zinku a stroncia též v kompaktní kosti femurů jako u Sarmatů. Obsah zinku u migrujících germánských populací v oblasti středního Dunaje (Strachotín 188 mikrog Zn / g kosti, Vyškov111 mikrog Zn / g kosti u dvaceti skeletů) byl nižší než v původních sídlištích (230- 500 Zn /g kosti ).
Průměrná expozice Pb byla pod 3mikrog Pb / g kosti, tedy nižší než v Římském období (5.7 - 23 mikrog Pb / g) u germánských populací na severu od Dunaje. Rekonstrukce sociální stratifikace ukázala, že kmenové společnosti Germánů a Sarmatů byly méně sociálně diferencované než Keltů v Laténu.