Charles Explorer logo
🇨🇿

Nový pohled na biogenezi a funkci lidských jaderně kódovaných strukturních podjednotek 4, 5a, 6a, 7a a 7b cytochrom c oxidasy

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2010

Abstrakt

Savčí CcO (cytochrom c oxidasa) je komplex tvořený 13 různými strukturními podjednotkami kódovanými jaderným i mitochondriálním genomem. Prostřednictvím deplece vybraných podjednotek raně (Cox4 a Cox5a) a pozdně (Cox6a) vstupujících do biogeneze CcO v kombinaci s ektopickou expresí epitopově značených podjednotek Cox6a, Cox7a a Cox7b v modelové buněčné linii HEK293 jsme identifikovali a charakterizovali nový intermediát biogeneze CcO.

U depletovaných buněčných linií byla pozorována snížená aktivita CcO, snížená afinita reziduálního enzymu ke kyslíku, pokles hladin holoenzymu a dimerní formy CcO, zvýšená akumulace subkomplexů biogeneze CcO a změny v uspořádání respiračních superkomplexů. Ektopická exprese srdečně/svalově specifické izoformy Cox6a podjednotky (Cox6a2) v Cox6a1 depletovaných buňkách vedla ke komplementaci CcO deficience na úrovni holoenzymu i aktivity, přestože hladina endogenní COX6A2 mRNA zůstala v těchto buňkách nezměněná, což naznačuje existenci fixního expresního programu izoforem.