Charles Explorer logo
🇨🇿

Ovlivnění posturální situace pohybové soustavy nastavením krční páteře a ramenního kloubu

Publikace na Fakulta tělesné výchovy a sportu |
2013

Abstrakt

Přirozená lidská postura je determinována vertikálním postavením trupu a horizontální optickou orientací pro lokomoci. 10 probandů získaných záměrným výběrem. Jednalo se o jedince ve věku 26 až 31 let, ženy i muže, absolventy magisterského studia fyzioterapie, bez objektivních potíží.

Soubor byl záměrný proto, aby probandi byli schopni plnit pohybový úkol. Povrchová polyEMG se synchronizovaným videozáznamem, vícenásobná případová studie, vyhodnocení rozhodujících nástupů svalové aktivace trojúhelníkovou metodou.

Byla stanovena věcná významnost nalezených fenoménů na hladině od 70% do 100% v rámci 10 probandů. Je možno konstatovat, že definované postavení v oblasti krční páteře a rotační situace ramenních kloubů ovlivňuje parametry zajištění postury.

Na základě komparativní analýzy uvažovaného fyziologického a nefyziologického nastavení krční páteře a ramenních kloubů bude možno (s platností vzhledem k rozsahu souboru) jednoduše instruovat pacienty, rekreační a výkonnostní sportovce, atd. nesložitými pokyny, jejichž akceptování pozitivně ovlivní formování správných posturálně pohybových stereotypů.