Charles Explorer logo
🇨🇿

Léčivé účinky lopuchů

Publikace na Přírodovědecká fakulta |
2013

Abstrakt

Arctium L. je rod dvouděložných rostlin z čeledi Asteraceae, známých jako lopuchy. Svůj původ mají ve Starém světě, ale několik druhů se rozšířilo po celém světě.

Rostliny z rodu Arctium mají tmavě zelené listy, které mohou dorůstat délky až 70 cm. Jednotlivé druhy lopuchů kvetou od července do října.

Pichlavá plodenství těchto rostlin se snadno zachycují na srsti zvířat a oblečení a slouží tak k šíření semen. Lopuchy nejsou jedovaté, nicméně většina zvířat se konzumaci těchto rostlin vyhýbá.

Lopuch je tradiční léčivá bylina, jejíž kořeny a plody, případně i listy se používají po staletí k léčbě řady onemocnění. Byla používána jako „čistič krve“, k odstraňování jedů z krve, jako diuretikum (pomáhá tělu zbavit se přebytečné vody a zvyšuje tvorbu moči) a jako lokální lék na kožní problémy, jako jsou ekzém, akné a lupénka.

V tradiční čínské medicíně je lopuch často používán s jinými bylinami při bolesti v krku a nachlazení. Výtažky z kořene lopuchu se nacházejí jak v různých rostlinných, tak i homeopatických přípravcích.

Olejový extrakt z kořene lopuchu, nazývaný lopuchový olej, je v současné době používán v Evropě v dobré víře, že je užitečný k ošetřování vlasové pokožky. V Japonsku a některých částech Evropy jsou mladé rostliny lopuchu sklízeny a pojídány jako kořenová zelenina.

Lopuch obsahuje inulin, přírodní vlákniny a také byl tradičně používán ke zlepšení trávení. Nedávné studie skutečně potvrzují, že lopuch má prebiotické vlastnosti, které by mohly zlepšit zdraví.

Navzdory tomu, že lopuch byl používán po staletí k léčbě různých nemocí, existuje jen velmi málo vědeckých studií, které by zkoumaly jeho účinky.