Charles Explorer logo
🇨🇿

Role francouzských soukromých vojenských společností v sektoru privatizace bezpečnosti. Specifické znaky francouzského přístupu a srovnání s anglosaskými soukromými vojenskými společnostmi

Publikace na Matematicko-fyzikální fakulta, Fakulta sociálních věd |
2013

Abstrakt

Oblast privatizace bezpečnosti a z ní plynoucí existence soukromých vojenských společností je významným konstitutivním prvkem bezpečnosti podílejícím se na charakteru současných mezinárodních vztahů. V případě Francouzské republiky pozorujeme, na rozdíl od anglosaského světa, kde je tento fenomén rozvinut nejsilněji, řadu odlišností, a to v podobě vývojových, tak i funkčních disparit.

Stať nahlíží na externalizační procesy v kontextu francouzského chápání a přístupu k legitimitě, legalitě a teritorialitě privatizace bezpečnostních funkcí státu a objasňuje příčiny jejich odlišného vývoje. Přibližuje hlavní oblasti externalizace, definuje typické aktivity francouzských soukromých vojenských společností, zmiňuje se o jejich silných a slabých stránkách a nastiňuje problémy a jejich možná řešení, které před Francouzi leží a jež nebude možné do budoucna ignorovat.

Stať se v závěru věnuje nejvýznamnějším francouzským soukromým vojenským společnostem a přináší jejich nejdůležitější charakteristiky.