Charles Explorer logo
🇨🇿

Solitární fibrózní tumor endometria - kazuistika

Publikace na Lékařská fakulta v Hradci Králové |
2013

Abstrakt

Cíl práce: Solitární fibrózní tumor (SFT) je vzácný typ mezenchymálního nádoru. Popisujeme jeho raritní výskyt ve formě endometriálního polypu.

Typ práce: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Porodnická a gynekologická klinika, Fingerlandův ústav patologie, Lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Popis případu: Formou kazuistiky prezentujeme případ 57leté pacientky, u které byl diagnostikován solitární fibrózní tumor endometria z materiálu kyretáže dutiny děložní. Histologický průkaz byl podpořen typickým imunohistochemickým profilem nádoru.

Histopatologické změny, které by svědčily pro agresivní chování tumoru, nebyly prokázány. Pacientce byla provedena abdominální hysterektomie s bilaterální adnexektomií a je nadále v pravidelných intervalech dispenzarizována.

Závěr: Nález solitárního fibrózního tumoru na reprodukčních orgánech je velmi vzácný. Námi prezentovaný případ solitárního fibrózního tumoru ve formě endometriálního polypu nebyl dle našich informací dosud publikován.

Vzhledem k povaze nádoru je nutné kompletní odstranění tumoru a následně dlouhodobá dispenzarizace pacientky.