Charles Explorer logo
🇨🇿

Výuka tematického celku výživa nemocných

Publikace |
2013

Abstrakt

Autoři tohoto příspěvku se v následném textu zmiňují o současném pojetí výuky jedné ze stěžejních kapitol nazvané Výživa nemocných v předmětech Ošetřovatelství I, II, Nursing I, II a Ošetřovatelské postupy v magisterském a bakalářském studijním programu. Vzájemné propojení teoretických informací s doplňkovou formou videozáznamu praktického provedení výkonu, praktického cvičení v laboratorních podmínkách a následná praxe na klinických pracovištích umožňuje splnění didaktického požadavku na názornost, logickou návaznost a praktickou proveditelnost nově získaných dovedností studenta.

Obsahem tematického celku Výživa nemocných, je mimo jiné podávání jídla nemocným dle míry soběstačnosti pacienta, aplikace komerčně vyráběné enterální výživy do nasogastrické sondy, včetně nasojejunální sondy, či pomocí perkutánní gastrostomie.