Jeden z nepodceňovanějších a málo probádaných aspektů stravování je jeho efekt na tělesný pach člověka. Lidé mají typický pachový podpis, který vzniká kombinací genetických faktorů a faktorů prostředí.
Spojení mezi geny a tělesným pachem je uznáváno a na porozumění vlivům prostředí jako emoční stav, reprodukční fáze a zdravotní stav se pracuje. Nicméně výzkum vlivu stravování na tělesný pach byl doposud přehlížen.
Nedávná studie zjistila, že konzumace červeného masa po dobu dvou týdnů snižuje příjemnost a zvyšuje intenzitu pachu mužského podpaží při hodnocení hodnotiteli opačného pohlaví. Změna tělesných pachů byla také spojena s konzumací potravin jako sojové boby, rostlin z rodu česnekovitých nebo brukvovitých, silně kořeněných jídel, ryb a mléčných výrobků.
Tato kapitola kriticky reviduje literaturu zabývající se rozličnými aspekty potravin ovlivňujících tělesný pach člověka a navrhuje možnosti budoucího výzkumu.