Charles Explorer logo
🇨🇿

Antimutagenní účinek kyseliny elagové a resveratrolu a jejich efekt na imunitní reakci u myší

Publikace na 3. lékařská fakulta |
2002

Abstrakt

Kyselina ellagová aresveratrol prokazatelně inhibují mutagenní aktivity tří referenčních mutagenů: amino-methylimidazo-chinolinu (IQ), aflatoxinu B1 (AFB1) aN-nitroso-N-methylurey (MNU) na savčím modelu (mikronukleus test) vkostní dřeni laboratorních myší. Rovněž na prokaryotním modelu (Amesův test), byla prokázána silná inhibice mutagenní aktivity amino-methylimidazo-chinolinu (IQ) a aflatoxinu B1 (AFB1) kyselinou elagovou a resveratrolem.

Mutagenitu přímého mutagenu MNU snižovala vAmesově testu kyselina elagová pouze slabě. Při testování chemiluminiscenční aktivity myších granulocytů reparovala kyselina elagová i resveratrol u všech podávaných mutagenů jejich silný imunosupresivní účinek.