Charles Explorer logo
🇨🇿

Glykemický index sacharidů - vztah k obezitě

Publikace na Ústřední knihovna, 3. lékařská fakulta |
2007

Abstrakt

Složení diety je jedním z faktorů, které se významně uplatňují při vzniku současné epidemie obezity. V posledních letech se diskutuje vliv složení a obsahu sacharidů a proteinů v redukčních dietách.

Zvláštní pozornost je věnována glykemickému indexu v sacharidech v potravě. Za obecně známý je považován fakt, že potraviny s vysokým GI navozují vyšší vzestup glykémie a inzulinémie po jídle, a tím způsobují nižší oxidaci lipidů a jejich vyšší ukládání.

Tímto mechanismem by potraviny s vysokým GI mohly přispívat k udržování nadměrné hmotnosti u obézních osob. U osob se sklonem k obezitě by jídla s vysokým GI mohla vést k vzestupu hmotnosti.

Ve studiích zabývajících se úlohou glykemického indexu potravin v redukčních dietách však tyto výsledky nebyly jednoznačně potvrzeny. V práci jsou diskutovány studie, které se zabývaly srovnáním účinku potravin s vysokým a s nízkým glykemickým indexem.

Celoevropská studie DIOGenes (DIeta, Obezita a Geny), která probíhá v současné době, se zabývá úlohou glykemického indexu sacharidů a zastoupení proteinů v dietě při léčbě obezity u obézních rodičů a jejich dětí. Její výsledky by měly napomoci k prohloubení znalostí v této oblasti.