Charles Explorer logo
🇨🇿

Vliv vysokého tlaku na snížení alergenicity proteinů rMal d 1 a rDau c 1 a orientační kvantifikace jejich obsahu v jablku Golden Delicious a mrkvi

Publikace na 3. lékařská fakulta |
2009

Abstrakt

Cílem práce bylo ověřit hypotézu o vlivu tlaku, doby ošetření a teploty na snížení nebo odstranění alergenních účinků proteinů rMal d1, rDau c1. Alergeny rMal d1 a rDau c1 byly ošetřeny vysokým tlakem 400, 450, 500, 550 MPa při vybrané konstantní teplotě 25 °C s výdrží tlaku 3 min. a 10 min. a poté konstantním tlakem 500 MPa po dobu 10 min. při teplotách 30, 40 a 50 °C.

Test aktivace basofilů (BAT) byl proveden u 20 břízových alergiků s projevy orálního alergického syndromu po jablku a mrkvi a zároveň s laboratorně prokázanou senzibilizací na alergeny rBet v 1, rMal d1 a rDau c1. Metodou Western blot bylo zjišťováno, zda reaguje sérum senzibilizovaných pacientů s ošetřenými alergeny rMal d1 a rDau c1 tlakem 500 MPa s výdrží 10 min při teplotách 30, 40 a 50 °C.

Změny struktury rMal d1 a rDau c1 vlivem tlakování byly zjišťovány metodou cirkulárního dichroismu na spektropolarimetru J-810 (Jasco, Japonsko). Vliv vysokého tlaku a vliv mírné teploty na snížení alergenicity proteinů rMal d1 a rDau c1 se nepodařilo v in vitro testech prokázat.

Vlivem vysokého tlaku došlo u rMal d1 ke spektrálním změnám se zvyšováním beta-helikálních struktur, které však neměly vliv na jeho reaktivitu v in vitro testech. Byl proveden pokus o kvantifikaci obsahu těchto proteinů v jablcích a mrkvi.