Charles Explorer logo
🇨🇿

Regulace příjmu potravy - I. část

Publikace na 3. lékařská fakulta |
2013

Abstrakt

Článek přehledným způsobem popisuje současný pohled na velmi komplexní proces regulace chuti k jídlu - část zaměřenou na homeostatickou regulaci příjmu potravy. Cílem homeostatické regulace je udržování energetické rovnováhy, stabilní hmotnosti a optimálního příjmu živin.

Vedle homeostatické regulace působí i regulace hédonická, při které se uplatňují emoční a motivační vlivy. Homeostatická regulace zahrnuje periferní krátkodobou a dlouhodobou regulaci, zprostředkovanou převážně gastrointestinálními peptidy, hormony tukové tkáně a centrálními mechanizmy regulace příjmu potravy, které jsou lokalizované do oblasti hypothalamu.

Je výslednicí působení faktorů orexigenních (zvyšujících chuť k jídlu a příjem potravy) a anorexigenních (snižujících chuť k jídlu a tedy příjem potravy). K anorexigenním působkům patří naprostá většina gastrointestinálních peptidů (např. cholecystokinin, glukagon-like peptid 1, bombesin, peptid YY atd.), hormon tukové tkáně leptin a centrálně působící melanokortinový systém.

Naopak orexigenní faktory zahrnují z gastrointestinálních peptidů v podstatě pouze ghrelin a centrálně působící systém neuropeptid Y/Agouti-related peptide. Principy regulace příjmu potravy jsou klíčové pro pochopení patogeneze poruch příjmu potravy a obezity, jejichž výskyt v poslední době epidemicky narůstá, a poskytují slibné cíle pro možné farmakologické intervence