Charles Explorer logo
🇨🇿

Poranění svalů zadní skupiny stehna u sportovců, diagnostika a léčba

Publikace na 1. lékařská fakulta, 2. lékařská fakulta |
2011

Abstrakt

Jedním z nejčastějších úrazů u sportovců je poranění svalů zadní skupiny stehna, tzv. hamstringů. Toto zranění vyžaduje dlouhou rekonvalescenci a je zatíženo velkým rizikem opětovného zranění po návratu ke sportu.

V posledních letech mnoho studií ukázalo, že současným včasným cvičením svalu na zvýšení jeho pevnosti a současně cvičeními na stabilizaci trupu a odstranění svalové nerovnováhy se výrazně zkracuje doba léčby a minimalizuje nebezpečí obnovení zranění. Cílem tohoto článku je ukázat přesný plán léčby a jednotlivé cviky.

Cvičení je rozvrženo do několika fází, sportovec se do další fáze přesunuje až po splnění přísných kritérií a díky tomu se minimalizuje nebezpečí obnovení zranění. Současně je v cvičeních zahrnuto i cvičení ke zlepšení stabilizace trupu a cvičení k odstranění svalových dysbalancí, které má největší vliv na to, že se úrazy svalů nevracejí.

Při dodržení těchto doporučení se výrazně snižuje riziko obnovení zranění a doba nutná ke zhojení svalu se zkracuje. Tato cvičení se dají použít i jako prevence poranění svalů zadní skupiny stehna.