Charles Explorer logo
🇨🇿

Stenóza kmene levé koronární tepny po náhradě aortální chlopně

Publikace na 1. lékařská fakulta, Fakulta tělesné výchovy a sportu, 2. lékařská fakulta |
2003

Abstrakt

Autoři uvádějí případ 61leté nemocné po náhradě aortální chlopně, u které byla nalezena kritická ostiální stenóza kmene levé koronární tepny. Přítomnost stenózy kmene levé koronární tepny autoři považují za velmi pravděpodobnou pozdní komplikaci po kardiochirurgické operaci.

Pro srdeční zástavu během diagnostické katetrizace, pravděpodobně v důsledku přechodného uzávěru kmene ACS, byla stenóza ošetřena okamžitou koronární intervencí s implantací stentu. Rozvoj ostiální stenózy kmene levé koronární tepny může být důsledkem poranění jejího ústí při selektivní kanylaci pro antegrádní kardioplegii nebo poranění kořene aorty s následným jizvením v důsledku implantace chlopenní protézy, což bylo i pravděpodobnou příčinou vzniku koronární stenózy v popisovaném případě.

Výskyt iatrogenně navozené ostiální stenózy kmene po náhradě aortální chlopně je velmi vzácný, ale vzhledem k tomu, že se jedná o potenciálně velmi nebezpečný stav, je potřeba tuto možnost vzít v úvahu při diferenciální diagnostice příčin ischemie myokardu u nemocných po náhradě aortální chlopně.