Charles Explorer logo
🇨🇿

Tolerance k alkoholu

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2012

Abstrakt

Tolerance k alkoholu znamená nárůst snášenlivosti alkoholu při jeho opakovaném požívání. Toleranci k alkoholu dělíme na funkční, akutní, naučenou a metabolickou.

V toleranci k alkoholu existují etnické i individuální rozdíly. Nižší toleranci k alkoholu zaviněnou nízkou hladinou alkoholdehydrogenázy nebo sníženou aktivitou aldehyddehydrogenázy mají původní obyvatelé Ameriky a Austrálie a část Japonců, Číňanů či Korejců.

Děti z rodin alkoholiků a osoby s určitými povahovými vlastnostmi mají zvýšené riziko stát se alkoholiky. Alkohol v mozku zvyšuje účinek kyseliny γ-aminomáselné projevující se sedativně a stimuluje sekreci dopaminu a serotoninu.

Souhra mezi genetickými vlohami a vlivem životního prostředí jsou rozhodující pro vývoj tolerance k alkoholu i pití a závislosti na něm.