Charles Explorer logo
🇨🇿

Výživové zvyklosti českých školních dětí. 1. část,. Výběr potravin a vitaminy

Publikace na 1. lékařská fakulta, Fakulta tělesné výchovy a sportu |
2012

Abstrakt

Nutriční zvyklosti dětí se promítají do metabolických procesů organismu. Menší obliba některých potravin, neníli jinak kompenzována, může vést k nedostatečnému příjmu některých složek výživy.

Prezentovaná studie vychází z hodnocení pěti celodenních jídelníčků (konzumovaných potravin) 1500 mladších a starších školních dětí z Prahy, Brna a Plzně. Děti ve většině případů odmítají rybí maso, luštěniny a celozrnné pečivo.

V této části studie jsme se zaměřili na příjem vitaminů, hodnocených z údajů konzumované potravy. Zjistili jsme, že průměrný příjem kyseliny listové dosahoval u starších školních dětí pouze 74% denní doporučené dávky (DDD) a 10% dětí mělo příjem kyseliny listové dokonce nižší než 35,6%.

Rovněž nízké byly hodnoty příjmu vitaminu D, u mladších školních dětí 62,8%, u starších školních dětí 55,1% DDD. 10% starších školních dětí mělo příjem vitaminu E nižší než 58%. Ostatními hodnocenými vitaminy ze skupiny B a vitaminem C byt organismus dětí dostatečně zásoben.

Daná zjištění mohou být výzvou nejen pro další studie v této oblasti, ale i pro poradce výživy a případné inovace v potravinářství.

Klíčová slova