Charles Explorer logo
🇨🇿

Retrospektivní vyhodnocení čtyřiceti devíti replantovaných zubů

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2014

Abstrakt

Avulze představuje jedno z nejzávažnějších dentálních poranění. Replantací je možné vyražený zub za příznivých okolností dlouhodobě zachovat.

Cílem studie bylo zjistit příčiny vedoucí k vyražení zubu a vyhodnotit faktory ovlivňující úspěšnost replantace. Do studie je zařazeno 46 pacientů, kteří byli po replantaci 49 vyražených zubů (17 zubů s nedokončeným a 32 zubů s dokončeným vývojem zubního kořene) sledováni na Stomatologické klinice FN a LF UK v Plzni.

U pacientů se zjišťovaly příčiny úrazu, faktory ovlivňující hojení po replantaci a výskyt komplikací. Statisticky (Fisherův exaktní test) bylo provedeno porovnání výskytu poúrazových následků mezi zuby s dokončeným a nedokončeným vývojem zubního kořene.

Z dokumentace bylo zjištěno, že nejčastější příčinou vyražení zubu bývají pády z kola a úrazy při hře a sportu. Včasná replantace do 30 minut byla provedena pouze u pěti zubů.

Ve vlhkém prostředí bylo k replantaci doneseno 14 zubů. Profylaktické endodontické ošetření ukázalo, že u všech 32 zubů s dokončeným vývojem zubního kořene došlo k nekróze zubní dřeně.

Na základě rentgenového vyšetření byla zjištěna u 15 zubů (31%) povrchová resorpce, u 21 zubů (43%) resorpce s náhradou kosti. Zevní zánětlivá resorpce postihla celkově 13 zubů (26%), statisticky častěji ve vyskytla u zubů s nedokončeným vývojem zubního kořene (p=0,0383).

Zuby s nedokončeným vývojem kořene musely být z důvodu resorpce také častěji extrahovány (p=0,0127). Studie ukázala příznivější prognózu u replantovaných zubů s dokončeným vývojem zubního kořene.