Charles Explorer logo
🇨🇿

Senzibilizace k alergenovým složkám arašídů a její význam v klinické praxi

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2014

Abstrakt

Alergie na arašídy je jednou z nejčastějších potravinových alergií, způsobuje často vážné reakce. Kožní testy a specifické IgE proti extraktu alergenu nejsou schopny spolehlivě odlišit symptomatické a asymptomatické pacienty.

Reaktivita k jednotlivým alergenovým složkám může umožnit předpovědět potencionální riziko vážné reakce. Metodika: Analyzovali jsme skupinu 294 pacientů senzibilizovaných k alespoň jedné z vyšetřovaných alergenových složek: Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 a Ara h 8.

Pacienti byli následně rozděleni do 8 skupin dle odpovídající klinické reaktivity a byla hodnocena četnost senzibilizace k jednotlivým složkám. Výsledky: Asymptomatičtí pacienti a pacienti s orálním alergickým syndromem byli většinou dospělí a převládala u nich senzibilizace k Ara h 8.

Přes 90 % těchto pacientů bylo současně senzibilizováno k pylu břízy. Závažnější reakce byly pozorovány hlavně u dětí, tyto reakce byly více spjaty s polysenzibilizací a senzibilizací k zásobním proteinům semene.

Závěr: Potvrdili jsme, že alergie k zásobním proteinům semene, zejména Ara h 2, je často zodpovědná za závažnější projevy alergie. Naproti tomu senzibilizace k Ara h 8 je většinou spjata s asymptomatickým průběhem či mírnými projevy.