Charles Explorer logo
🇨🇿

Chemie potravin a výživa ve středoškolských učebnicích biologie

Publikace na Přírodovědecká fakulta |
2014

Abstrakt

Problematika potravin a výživy je téma, které koresponduje s požadavky moderní společnosti, s neustálým rozvojem přírodovědných oborů i s faktem, že moderní výuka chemie by se měla orientovat na využití chemie v běžném životě a kam spadá i uplatňování zdravého životního stylu jedince i společnosti. To je důvod, proč by mělo být toto téma i na základě doporučení uznávaných dietologů a lékařů (Svačina 2008) nedílnou součástí znalostí a dovedností, které získají studenti v průběhu svého studia.

Zařazení tohoto tématu do učebnic je i v době nástupu e-learningu velmi aktuální, protože dobrá učebnice je a bude vždy důležitý a v mnohém nezastupitelný prostředek pro vzdělávání a sebevzdělávání (Maňák, Klapko 2006). Článek seznamuje s výsledky analýz středoškolských učebnic biologie, které navazují na analogické analýzy učebnic chemie publikované autory v jiném článku (Třeštíková, Klímová 2013). Pro analýzu učebnic byla použita pojmová analýza, pro přesnější zhodnocení kvality pojmového obsahu byla vybrána metoda škálování (Gavora 2000).

Výsledky ukazují, že zkoumané učebnice chemie a biologie obsahují ve vztahu k problematice chemie potravin a výživy obsahové nedostatky, které je třeba odstranit při tvorbě nových návrhů obsahu učiva, při samotné výuce tohoto tématu a také při tvorbě nových učebnic. Výsledky analýz jsou součástí vznikající disertační práce, která si dává za cíl mimo jiné vytvořit návrh obsahu učiva zvoleného tématu pro předmět chemie na gymnáziu a k tomuto tématu vytvořit interaktivní učební materiály pro učitele a žáky, které budou evaluovány v praxi a následně upraveny.