Charles Explorer logo
🇨🇿

Osteonekróza čelisti - patogeneze, prevence, včasná diagnostika a efektivní léčba

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2015

Abstrakt

Osteonekróza čelistí (Osteonecrosis of the Jaw - ONJ) vznikající jako nežádoucí účinek systémové farmakoterapie je vzácná, ale závažná komplikace léčby onkologických pacientů a nemocných s metabolickým onemocněním skeletu. Přestože v uplynulých 10 letech byly publikované četné práce a studie, zůstává skutečná podstata a příčina vzniku medikamentózně podmíněných osteonekróz čelistí stále neobjasněná.

Autoři v předkládané práci shrnují současné poznatky o osteonekrózách čelistí způsobených léčivy, zabývají se jejich patogenezí, epidemiologií, rizikovými a vyvolávajícími faktory, klinickými projevy, diagnostikou, stagingem, prevencí i léčbou. Ve způsobech léčby a radikalitě postupu došlo v posledních 10 letech k posunu směrem k extenzivní chirurgické léčbě.

Dochází ke všeobecnému konsensu lékařů-osteologů, onkologů, indikujících antiresorbční a osteomodulační léčbu, praktických zubních lékařů a stomatochirurgů, že základním principem jsou preventivní opatření zaměřená na péči o orální zdraví.