Charles Explorer logo
🇨🇿

Mechanismy koagulace při odstraňování peptidů a proteinů produkovaných fytoplanktonem

Publikace na Přírodovědecká fakulta |
2015

Abstrakt

Sezónní zvýšené koncentrace organických látek produkovaných fytoplanktonem (AOM) v surové vodě mohou narušit proces úpravy pitné vody. Cílem této práce je objasnění mechanismů podílejících se na koagulaci peptidových a proteinových látek produkovaných fytoplanktonem.

Dle dostupných informací jsou dominantními mechanismy koagulace peptidů/proteinů nábojová neutralizace a nespecifická adsorpce. Maximálního odstranění peptidů a proteinů je dosahováno v rozmezí pH 4-6 v důsledku nábojové neutralizace záporně nabitého povrchu peptidů/proteinů kladně nabitými produkty hydrolýzy železitého koagulačního činidla.

Při nízkém koncentračním poměru peptidů/proteinů a koagulačního činidla dochází navíc ke koagulaci peptidů/proteinů v rozsahu pH 6-8 mechanismem nespecifické adsorpce peptidů/proteinů na částicích hydratovaných oxidů železa, který popisuje elektrostatický patch model. Naopak při vysokém poměru koncentrací DOC a Fe zde dochází ke snížení účinnosti koagulace mechanismem sterické stabilizace.

Ve slabě kyselé oblasti pH 6 dochází k narušení koagulačního procesu v důsledku tvorby rozpustných Fe-peptidových/proteinových komplexních látek. Práce ukazuje, že účinnost koagulace a odstranitelnost peptidů/proteinů je silně závislá na hodnotě pH, která určuje nábojové charakteristiky peptidů/proteinů a produktů hydrolýzy koagulačního činidla a tedy i mezi nimi převládající interakce.