VÝCHODISKA: Recentní studie naznačují, že osoby závislé na alkoholu mohou vykazovat deficienty jednotlivých vitaminů a minerálních látek. Tyto deficity mohou být následně spojeny s dalšími somatickými, fyziologickými a psychickými problémy.
CÍL: Cílem studie bylo zmapovat nutriční návyky a skladbu výživy u pacientů v léčbě závislosti na alkoholu v Psychiatrické nemocnici Bohnice v Praze a Psychiatrické nemocnici v Opavě. V rámci pilotní studie bylo zkoumáno, zda strava, kterou zde pacienti během svého léčebného pobytu přijímají, odpovídá obecným výživovým doporučením a zda vykazují změny ve výživě před léčbou a po jejím zahájení.
METODY: Výzkumný soubor činil 49 pacientů. Testová baterie se skládala z dotazníku ADS (Škála závislosti na alkoholu) a Frekvenčního potravinového dotazníku (FFQ).
VÝSLEDKY: Výsledky naznačují signifikantní změny v nutričních návycích a skladbě výživy u pacientů před ústavní léčbou a po jejím zahájení. V rámci léčby se zlepšila kvalita výživy u pacientů v některých oblastech - navýšil se příjem potravin, jako jsou kvalitní polysacharidy a zelenina, které během konzumace alkoholu byly téměř u všech osob nedostatečné.
Současně se ale také signifikantně zvýšil příjem monosacharidů. ZÁVĚR: Léčba závislosti na alkoholu a zahájení abstinence ovlivňuje nutriční návyky a preference pacientů.
Pozornost věnovaná kvalitě výživy a nutriční skladbě u pacientů může významně pomoci k udržení abstinence, compliance v léčbě a zlepšení jejich psychického i fyzického stavu.