Prevalence potravinové alergie v průběhu posledních let roste, v současné době je udávána až u 7 % dětí a až u 5 % dospělých. Rozši řuje se a mění spektrum nejčastějších alergenů , stupňuje se tíže projevů.
Ve výskytu potravinové alergie, typech senzibilizace a symptomů existují poměrn ě významné geografické rozdíly. Podobně se v jednotlivých regionech liší nejčastější příčiny potravinových anafylaxí.
V současné době v podstatě neexistují relevantní epidemiologická data, která by popisovala spektrum potravinových alergií v České republice. Registr DAFALL (Database of Food Allergies) byl z iniciativy pracoviště Immuno-flow, s.r.o., založen s cílem sběru dat pacientů s nově diagnostikovanou potravinovou alergií.
V tomto sdělení prezentujemevýsledky 275 pacientů zařazených do registru v průběhu prvních 6 měsíců jeho fungování.