Ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy s.r.o. je rozsáhlý genofond třešní, z něhož bylo vybráno 11 perspektivních (Amid, Aranka, Crispin, Helga, Horka, Korvik, Summit, Sunburst, Sweet Heart, Sylvana, Tamara) a 11 tradičních (Bing, Burlat, Büttners Späte, Germersdorfer, Karešova, Kaštánka, Kordia, Regina, Těchlovan, Troprichterova, Vanda) odrůd, ve kterých byly stanoveny celkové cukry, glukóza, sacharóza a fruktóza. Tyto odrůdy byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID) po úpravě derivatizací.
Z výsledků byla zjištěna vyšší koncentrace celkových cukrů v perspektivních odrůdách (12,5 g/100 g) oproti odrůdám tradičním (10,3 g/100 g). Vyšší hodnoty u perspektivních odrůd byly prokázány i ve výsledcích jednotlivých cukrů (glukóza, fruktóza), s výjimkou sacharózy.
Obsah sacharózy se téměř shodoval v porovnání perspektivních odrůd s tradičními odrůdami.