Charles Explorer logo
🇨🇿

Výživa jako prevence alergických onemocnění

Publikace na 2. lékařská fakulta |
2015

Abstrakt

Celosvětový nárůst prevalence alergických onemocnění bývá označován jako epidemie alergie. Alergická onemocnění představují významnou socioekonomickou zátěž, a proto je vynakládáno velké úsilí v hledání preventivních strategií.

V současnosti je Evropskou akademií alergologie a klinické imunologie (EAACI) doporučováno v rámci primární prevence výlučné kojení v prvních 4-6 měsících života. V době těhotenství a laktace není doporučováno žádné dietní opatření.

Pokud kojení není možné, je mateřské mléko u dětí rizikových z hlediska rozvoje alergie, nahrazováno v prvních 4 měsících života hypoalergenní kojeneckou formulí. U dětí bez rizika je kojení nahrazeno standardní kojeneckou mléčnou formulí.

Po 4. měsíci věku je doporučována standardní kojenecká mléčná formule pro všechny děti, bez ohledu na atopickou dědičnost. Zavedení komplementární stravy je doporučováno všem zdravým dětem, bez ohledu na riziko alergie, mezi 4.-6. měsícem věku.

Týká se to i vysoce alergizujících potravin.