Monografie seznamuje se včelařskou praxí doby vzniku a raného působení prvního českého včelařského spolku založeného v Chrudimi. Kromě historického exkurzu je vždy část v jednotlivých kapitolách věnována současné včelařské praxi.
Hlavním pramenem práce jsou texty časopisu "Včela chrudimská", který po tři léta redigoval vynikající chrudimský včelař Alois Thuma, aby vyvolal opětovný zájem o včelaření. Doplňujícím zdrojem informací jsou další monografie z pera Aloise Thumy, kde dále podrobněji rozvíjel místy pouze naznačená témata časopisu.
První kapitola seznamuje s životem a dílem Aloise Thumy a se vznikem a obsahem časopisu "Včela chrudimská". Druhá polovina 19. století je charakterizována nejen významnými objevy a vynálezy ve včelařství, ale taktéž experimenty českých včelařů se včelími matkami různých plemen, které si sem nechali dovézt.
Proto druhá kapitola zmiňuje tento fenomén, ve kterém včelaři toužili na vlastní oči pozorovat chování včel jiných plemen a křížit je s místní včelou medonosnou tmavou. Třetí kapitola se již dotýká otázky velikosti a tvaru úlů.
Alois Thuma redigoval nejeden článek ve "Včele chrudimské" seznamující s péčí o včelstvo během jednotlivých měsíců v roce, čemuž se věnuje čtvrtá kapitola. Pátá kapitola seznamuje se včelími nemocemi. Šestá kapitola zmíní důležitost vědomostí včelaře o včelí pastvě, se kterou se setkává na svém stanovišti, nebo za kterou se svými úly kočuje.
Nejznámějším prodejním produktem včelaře je med a výrobky z medu, mezi nimiž jistě vyniká medovina, proto tyto i další včelí produkty nezůstanou nepovšimnuty v poslední, sedmé kapitole.