Charles Explorer logo
🇨🇿

Technický a vědecký pokrok jako pozadí vývoje pivovarnictví v Benešově a na Konopišti v druhé polovině 19. století

Publikace na Filozofická fakulta |
2016

Abstrakt

Příspěvek zachycuje na ploše několika kapitol z výroby piva vývoj pivovarské techniky a vědy v druhé polovině 19. století a jejich aplikování v praxi pivovarnictví v kombinaci s vývojem pivovarské technologie. V širších souvislostech je tak naznačen vývoj celého pivovarnictví ve sledovaném období, v jehož pozadí proběhla nejvýznamnější proměna tohoto oboru od řemeslné činnosti na průmyslový obor s možností velkovýroby piva.

V příspěvku je v jednotlivých případech (šrotování sladu, práce na varně, úsek chladného hospodářství, zejména hlavního kvašení) rozebrán konkrétní vývoj a podoba nových zařízení či objevů a následně ukázáno, jakým způsobem rezonovaly u samotných sládků. Jejich zkušenosti přístup k práci dobře odráží, jakým způsobem probíhá aplikování výsledku práce techniků a vědců v oboru se silným empirickým zázemím v podobě vývoje pivovarské technologie.