Tenké střevo je nejdelším oddílem trávicího ústrojí. Začíná pylorem a končí ileocékální (Bauhinskou, správněji Bauhinovou) chlopní.
Délka tenkého střeva je 3-5 metrů. Jeho plocha je zhruba ztrojnásobena uspořádáním sliznice do cirkulárních řas.
Díky klkům je pak povrch tenkého střeva zvětšen 10x, další rozšíření absorpční plochy zajišťují mikroklky (kartáčový lem enterocytů). Všechny tyto mechanismy společně způsobí zvětšení trávicí plochy tenkého střeva podle kvalifi kovaných odhadů na rozměr větší než plocha tenisového kurtu (250-300 m2).
Primární funkcí tenkého střeva je vstřebávání živin, minerálů (včetně stopových prvků), vitaminů, vody a dalších nezbytných látek přijímaných potravou. Velká absorpční povrchová plocha je tedy základním předpokladem správné funkce tenkého střeva (Obrázek 1).
Ztráta členitosti povrchu střeva (např. u celiakie) pak logicky znamená rozvoj malabsorpce. Dalšími funkcemi jsou funkce motilitní, trávení a sekrece.