Charles Explorer logo
🇨🇿

Stravitelné sacharidy ve stravě kojenců a batolat

Publikace na 1. lékařská fakulta |
2016

Abstrakt

Článek uvádí výsledky týkající se konzumace stravitelných sacharidů z české průřezové multicentrické studie u souboru 823 dětí ve věku 6-35 měsíců rozdělených do čtyř věkových skupin. Hodnocen byl třídenní záznam spotřeby a doplňující informace získané z dotazníku.

V jednotlivých věkových skupinách dodávaly sacharidy, jejichž hlavními zdroji byly chléb a pečivo, obilné kaše, mléko a ovoce celkem 52,1-57,4 % energie, škroby, jejichž hlavními zdroji byly potraviny z obilovin a brambory 9,4- 18,7 % energie. Mono a disacharidy dodávaly 33,4-44,8 % energie, z nich volné cukry kolem 15 % ve všech věkových skupinách.

Hlavní zdroje cukrů kromě laktózy byly ovoce, obilné kaše a cukr přidaný do nápojů a různých potravin. Nutriční poradenství by se mělo zaměřit na snížení příjmu volných cukrů.