Charles Explorer logo
🇨🇿

Koincidence lymfomu tračníku a biliárního ileu - kazuistika

Publikace na Lékařská fakulta v Plzni |
2016

Abstrakt

Primární lymfom tračníku je velmi vzácné onemocnění gastrointestinálního traktu. Patří do skupiny extranodálních lymfomů a probíhá dlouho asymptomaticky, diagnostika je tedy obtížná, často náhodná.

Předmětem sdělení je případ 86letého muže, který byl léčen konzervativně pro klinické příznaky akutní divertikulitidy. Dalším vyšetřováním (kolonoskopie, CT) bylo vysloveno podezření na nádorovou stenózu v oblasti esovité kličky tračníku, dle kolonoskopie s podezřením na objemný polyp.

Podezření z nádorové infiltrace podpořila i odebraná biopsie. Pacient podstoupil resekci sigmatu dle Hartmanna.

V resekátu byl nad stenózou nalezen objemný 40 mm biliární konkrement, stěna střeva byla difuzně ztluštělá s několika polypy a definitivní histopatologické zpracování potvrdilo diagnózu maligního lymfomu tračníku typu plazmocytomu. Pacient stonal bez vážných komplikací a po zhojení byl předán do péče hematoonkologa.

Případ demonstruje současný výskyt 2 vzácných onemocnění - lymfom tračníku a biliární ileus. Je dokladem toho, že nebýt obstrukce biliárním konkrementem v oblasti dosud bezpříznakové tumurózní stenózy v oblasti esovité kličky tračníku, zcela jistě by zhoubné hematologické onemocnění nebylo diagnostikováno.