Charles Explorer logo
🇨🇿

Vliv jogurtů s vyšším zastoupením syrovátkových bílkovin na nutriční stav seniorů

Publikace na 3. lékařská fakulta |
2015

Abstrakt

Mléčné bílkoviny, zejména pak syrovátkové proteiny, patří k vysoce ceněným složkám stravy pro svou vysokou nutriční hodnotu a je předpokládán jejich pozitivní efekt na stav výživy u seniorů. Pro účely této studie byl vyroben jogurt se zvýšeným obsahem celkových bílkovin a se zvýšeným relativním zastoupením syrovátkových bílkovin, který obsahoval 9,5 g/100 g bílkovin a poměr kaseinů k syrovátkovým bílkovinám byl 2,9:2.

Tento testovaný i kontrolní jogurt z tržní sítě byly podávány seniorům v riziku malnutrice a to dvakrát denně po dobu čtyř týdnů a byl zhodnocen nutriční stav pomocí dotazníku (Mini Nutritional Assessment) MNA včetně antropometrických měření a zhodnocení laboratorních ukazatelů (prealbumin, albumin). Po nutriční intervenci bylo dosaženo zlepšení výživového stavu podle MNA dotazníku a to jak u testované (31 % subjektů) tak i u kontrolní skupiny (36 % subjektů).

Současně nedošlo k poklesu laboratorních nutričních parametrů (prealbumin, albumin). Naše studie ukázala, že pravidelná konzumace minimálně dvou jogurtů denně může přispívat k udržení uspokojivého nutričního stavu seniorů.

Nebyl však zjištěn významný rozdíl ve stavu výživy po podání testovaného a kontrolního jogurtu.