Charles Explorer logo
🇨🇿

Farmářské obchody: expanze nebo ztráta autenticity alternativních potravinových sítí?

Publikace na Přírodovědecká fakulta |
2016

Abstrakt

Tato kapitola pojednává o impulsech a okolnostech, které hrály klíčovou roli v rozvoji FO v Česku. Následuje část, která popisuje specifické rysy organizačního zajištění a velikostních charakteristik českých FO.

Třetí podkapitola se zabývá otázkami spjatými s dodavateli do FO a kritérii, podle kterých si je provozovatelé FO běžně vybírají. Další část diskutuje, jak se v každodenní praxi uplatňuje koncept lokálního původu potravin.

Kapitola "Konvencionalizace" rozebírá rozkol mezi principy APS a tržní povahou FO, která provozovatele někdy nutí k rezignaci na principy APS v zájmu splnění přání zákazníků. V textu jsou diskutovány hrozby související s přejímáním obchodních praktik typických pro konvenční maloobchodní řetězce.

Po rozboru typických charakteristik zákazníků FO následuje část porovnávající podobnosti a rozdíly mezi FO a farmářskými trhy (FT) a stručná kapitola nazvaná Budoucnost FO, která nastiňuje možné trajektorie vývoje FO v blízké i vzdálenější budoucnosti. Závěrečná část shrnuje typické charakteristiky českých FO, upozorňuje na překážky a výzvy, se kterými se FO potýkají, a poukazuje na pozitivní aspekty fenoménu FO v Česku.